دوشنبه 93/1/11 ساعت 4:30 عصر | نوشته شده به دست
اباالفضل | ( نظرات 5 )
هفت نوع خودروی زرهی بومی در یک نگاه؛
خانواده براقهای قبراق ایرانی را بهتر بشناسید + عکس
با استفاده از مزایای یک خودروی زرهی شنیدار، براق میتواند به استحکامات و ادوات زرهی دشمن حمله کرده و با استفاده از تحرک بالای خود و توانایی عبور از موانع و حتی شیارهای 2.4 متری، ضمن برخورداری از حفاظت زرهی آن را به وسیلهای مؤثر در میدان نبرد تبدیل کند.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، محیط پرخطر نبردهای زمینی نیاز به استفاده از خودروهای زرهی برای وظایف مختلف را به امری ضروری تبدیل کرده است. متخصصان کشورمان با بهرهگیری از تجربیات گرانبهای 8 سال دفاع مقدس و سایر تجربیات رزمی قبل و بعد آن با انتخاب یک پلتفرم مناسب اقدام به توسعه نمونههای مختلف خودروهای زرهی برای اجرای مأموریتهای حمل نفرات، مهمات، مجروحین و ... نمودهاند.
این خودروها حتی پس از وقوع بلایای طبیعی و حوادث پیشبینی نشده از جمله برفهای سنگین چند سال اخیر و مسدود شدن راهها برای کمک به حادثهدیدگان اعزام شدهاند.
نفربر زرهی براق یک خودروی شنیدار و دوزیست یعنی دارای قابلیت حرکت در خشکی و آب بوده که حفاظت زرهی مناسب، تحرک بالا و توانایی عبور از موانع و مسیرهای ناهموار با سرعت بالا و امکان اجرای مانورهای سنگین حرکتی از مشخصات کیفی آن است.
ضخامت زره آن در نواحی مختلف از 5 تا 19 میلیمتر بوده و کفشکهای لاستیکی موجود در شنی آن، کشش مناسبی را ایجاد مینمایند. نفربر براق به سامانههای ناوبری و ارتباطی (VRC-222) با برد دستکم 40 کیلومتر مجهز است. این خودرو 10 نفر سرباز به علاوه راننده و تیرانداز حمل میکند.
موتور دیزل 330 اسب بخاری و 8 سیلندر این نفربر 13 تنی که با هوا خنک شده و به توربوشارژر مجهز است با توجه به ایجاد نسبت رانش به وزن 25.4 آن را به سرعت 65.5 کیلومتر بر ساعت میرساند. بیشترین برد این خودرو روی زمین 625 کیلومتر است. براق میتواند از موانعی تا ارتفاع 0.7 متر و از شیب 30 درجه و شیب جانبی 25 درجه عبور کند.
نفربر براق
سلاح اصلی این نفربر یک قبضه تیربار 12.7 میلیمتری دشکا با نواخت تیر 600 گلوله بر دقیقه است. این سلاح 32.3 کیلوگرمی برد مؤثر 3300 متر علیه اهداف زمینی، 1600 علیه اهداف هوایی و 800 متر علیه اهداف زرهی سبک دارد. برجک این نفربر ضمن برخورداری از حفاظت زرهی توانایی چرخش کامل در صفحه افقی و تا 78 درجه در صفحه عمودی را دارد.
این نفربر به سامانه تولید کننده دود غلیظ برای پنهان شدن در میدان نبرد مجهز است.
نمونه حامل خمپارهانداز
این خودروی زرهی امکان عملیات با یک قبضه خمپارهانداز 120 میلیمتری را به صورت خودکششی در شرایط محیطی مختلف میدان نبرد (محیطهای صحرایی، جنگلی، کوهستانی و ...) ایجاد میکند. قبضه سلاح با استقرار بر روی یک صفحه چرخان امکان چرخش 360 درجه در صفحه افقی را داشته و در نتیجه برای شلیک به اهداف در زاویههای مختلف نسبت به خودرو نیاز به حرکت دادن مجموعه نیست.
همچنین قبضه خمپارهانداز امکان حرکت در زوایای 43 تا 78 درجه را در صفحه عمودی دارد.
ذخیره مهمات 50 گلولهای در داخل خودروی زرهی باعث میشود تا این مجموعه با سلاح اصلی 120 میلمیتری خود که برد معمول آن 6250 متر است به عنوان یک عامل تأثیرگذار در شرایط نبرد ناهمتراز ایفای نقش کند. همچنین ممکن است در آینده شاهد نصب خمپارهانداز سنگین وفا با کالیبر 160 میلیمتر و برد بسیار بیشتر نیز در این نوع خودروی زرهی باشیم.

براق حامل خمپارهانداز
یک قبضه تیربار 12.7 میلیمتری نیز بر روی خودروی زرهی براق خمپارهانداز نصب شده است.
ضخامت زره این نمونه نیز 5 تا 19 میلیمتر بوده و ضمن قابلیت تحرک و مانوردهی بالا توانایی حرکت روی سطح زمین با سرعت 65.5 کیلومتر بر ساعت و نیز امکان حرکت در آب با سرعت 5 کیلومتر بر ساعت را دارد.
خودروی زرهی براق خمپارهانداز 15 تنی، دارای موتور دیزل 8 سیلندر با توان 330 اسب بخار بوده که نسبت رانش به وزن 22 و رسیدن به سرعت 65.5 کیلومتر بر ساعت را ممکن مینماید. این خودرو قابلیت عبور از موانع با ارتفاع 70 سانتیمتر و شیب 30 درجه و شیب جانبی 25 درجه را دارد.
نمونه حامل موشکانداز ضد زره
این خودروی زرهی به یک قبضه پرتابگر موشکهای ضد زره توفان مجهز شده است. با استفاده از مزایای یک خودروی زرهی شنیدار، این مجموعه میتواند به استحکامات و ادوات زرهی دشمن حمله نماید در شرایطی که تحرک بالای خودروی براق و توانایی عبور از موانع و ناهمواریهای مختلف و حتی شیارهای 2.4 متری ضمن برخورداری از حفاظت زرهی آن را به وسیلهای مؤثر در میدان نبرد تبدیل مینماید.
موشکهای ضد زره توفان در چند نسل توسعه یافته و به طور انبوه در حال استفاده است. نوع توفان-2 با سرجنگی دو مرحلهای دارای جرم 19.1 کیلوگرم بوده که 4.1 آن مربوط به مواد منفجره است. میزان نفوذ آن در زره بیش از 750 میلیمتر و برد آن 70 متر تا 3850 است.

براق حامل موشک انداز ضد زره
این موشک که به صورت اپتیکی هدفگیری شده و با روش هدایت در خط دید (Line of Sight) به سمت هدف راهبری میشود دارای احتمال اصابت به هدف 95 درصد است که میزان بالایی محسوب میشود. نرخ شلیک آن به طور معمول 2 تا 3 شلیک در دقیقه است که البته بسته به مهارت نفرات بیشتر هم میتواند باشد.
قاعدتاً موشکهای ذخیره در داخل خودرو به صورت محافظت شده قرار دارند و جدیدترین موشکهای ضد زره کشور مانند توفان-5 و دهلاویه (با موشکانداز مخصوص آن) نیز میتواند در آینده روی این خودروی زرهی نصب و به کار گیری شود. مشخصات متفاوت این نمونه براق شامل 14 تن جرم، نسبت رانش به وزن 23.5، برد بیشینه 500 کیلومتر و نیاز به 3 خدمه است.
آمبولانس زرهی براق
این خودروی زرهی برای تخلیه مجروحین از خطوط مقدم نبرد به مراکز درمانی طراحی و ساخته شده است و علاوه بر برخورداری از سامانه مقابله با آتش، تهویه مطبوع و مخزن آب با وسایل مختلف امداد پزشکی همچون تجهیزات و داروهای کمکهای اولیه، دستگاه تنفس مصنوعی، نوار قلب، لوازم ارتوپدی و ... تجهیز شده و دارای 4 تخت برای بیماران است.
آمبولانس زرهی براق
همچنین سامانه BHCTC-200 برای مقابله با عوامل شیمیایی، میکروبی و هستهای و رادیوی VRC-222 در این آمبولانس زرهی نصب شده است. مشخصات این نمونه براق شامل 14 تن جرم، برد بیشینه 500 کیلومتر و نیاز به 5 خدمه بوده و موتور و تواناییهای حرکتی آن مشابه نمونههای دیگر است.
نفربر زرهی رزمی
سلاح اصلی این نمونه از خودروهای زرهی براق یک توپ 30 میلیمتری مستقر روی یک برجک متحرک است. توپ 30 میلیمتری 2A42 از دو نوع مهمات معمولی و نفوذگر استفاده کرده، قابلیت انتخاب نرخ شلیک 200-300 یا 500 شلیک بر دقیقه را داشته و قدرت نفوذ مهمات آن در زره، بین 15 تا 25 میلیمتر است.
برد مؤثر این توپ قدرتمند 1500 متر در برابر اهداف زرهی، 2500 متر در برابر اهداف زمینی عادی و 3000 متر در برابر اهداف هوایی بوده، میتواند تا 75 درجه در صفحه عمودی و 360 درجه در صفحه افقی دوران کرده و قابلیت شلیک در حال حرکت را دارد. همچنین یک قبضه تیربار سبک 7.62 میلیمتری نیز با توپ مستقر در برجک هم محور شده است.
نفربر زرهی و رزمی براق
این نمونه از براق 16.2 تن جرم داشته و با استفاده از موتوری با توان 300 اسب بخار که از توربوشارژر برخوردار است و با هوا خنک میشود با نسبت رانش به وزن 20.4 به سرعت 60.7 کیلومتر بر ساعت و برد 432 کیلومتر میرسد. این خودرو توان عبور از شیب 35 درجه و شیب عرضی 25 درجه را داشته و 10 نفر ظرفیت دارد که احتمالاً 2 یا 3 نفر آن خدمه است.
خودروی زرهی فرماندهی
این نمونه از خودروهای زرهی براق با اتکا به حفاظت زرهی مناسب و تجهیز به امکانات لازم نقش پست فرماندهی متحرک برای مدیریت صحنه نبرد بر عهده دارد. مولد برق AC/DC برای کاربری تجهیزات افزوده شده به آن شامل انواع بیسیمها و سامانههای انتقال داده (علاوه بر رادیوی استاندارد VRC-222) در این خودرو قرار داده شده و سامانه تهویه مطبوع نیز از دیگر امکانات این نمونه 15 تنی براق است.
خودروی فرماندهی براق
موتور 300 اسب بخاری، نسبت رانش به وزن 22، سرعت 65 کیلومتر بر ساعت، برد 500 کیلومتر و امکان عبور از شیارهای 2.3 متری از دیگر مشخصات خودروی زرهی 5 نفره فرماندهی بوده و سایر مشخصات آن مشابه نمونههای دیگر است.
خودروی زرهی حامل مهمات
این نمونه از براق برای پشتیبانی سریع و مطمئن از خودروهای زرهی رزمی، سلاحهای توپخانهای و نیروهای پیاده بر مبنای توانایی حمل مهمات مختلف مورد نیاز در صحنه نبرد زمینی طراحی و ساخته شده است. این مأموریت با اتکاء به توانایی عبور از زمینهای مختلف با انواع موانع و ناهمواری و سرعت و قابلیت مانور بالا انجام میشود.
خودروی زرهی مهماتبر براق
براق مهماتبر دارای 2 نفر خدمه بوده، فقط قابلیت حرکت در خشکی را داشته و با برخورداری از یک مخزن سوخت 450 لیتری برد آن به 430 کیلومتر میرسد. سرعت بیشینه این نمونه 75 کیلومتر بر ساعت بوده و قابلیت حمل چندین تن مهمات را دارد. حفاظت زرهی و تجهیزات مخابراتی آن نیز مشابه سایر نمونهها است.
این 7 نمونه معرفی شده، خانواده خودروهای زرهی براق را تشکیل دادهاند که به تولید انبوه رسیده، در نیروهای مسلح در حال خدمت بوده و حتی برای مأموریتهای مقابله با حوادث پیشبینی نشده نیز دو نمونه با استفاده از همین پلتفرم ساخته شده است.
بنا بر این امروزه در نیروهای مسلح کشورمان بسیاری از مأموریتهایی که در گذشته توسط خودروهای راهکنشی(تاکتیکی) معمولی چرخدار و بدون حفاظت زرهی انجام میشد توسط خودروهای زرهی تولید داخل با قابلیت حرکت در محیطها و شرایط مختلف به اجراء در میآید. منبع: مشرق نیوز
"خودروی تاکتیکی نینوا" قابلیتهای نیروی زمینی ارتش را برای ورود به عرصه ناهمطراز در دفاع زمینی افزایش میدهد.
به گزارش خبرنگار دفاعی - امنیتی باشگاه خبرنگاران، امیر سرتیپ "احمدرضا پوردستان" "فرمانده نیروی زمینی ارتش" در حاشیه نخستین "یادواره شهدای مخابرات و جنگال ارتش" از رونمایی نسل جدیدی از "خودروهای تاکتیکی نینوا" در ایامالله دهه فجر خبر داد.
در اینجا بر آن شدیم تا برای شناخت بیشتر این دستاورد بومی، اطلاعاتی از این خودروی تاکتیکی که ساخت آن از افتخارات نیروی زمینی ارتش است را در اختیار مخاطبین قرار دهیم.
خودروی نینوا به صورت کاملا بومی بر اساس نیازهای تاکتیکی نزاجا(نیروی زمینی ارتش) و شرایط اقلیمی کشور طراحی و ساخته و بدون نیاز به سرمایهگذاری صنعتی تولید شده است.
خودرو تاکتیکی 2.5 تنی 4 در 4 "نینوا" ماشینی نظامی است که بر اساس نیاز نیروهای مسلح، توسط متخصصان متعهد کشورمان در معاونت جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش طراحی شد.
این خودروی تاکتیکی با طول 7 متر، عرض 2.5 متر و ارتفاع 2.8 متر و با قدرت موتور 240 اسب بخار، دارای قابلیتهایی چون تحمل ظرفیت حمل 5 تن بار در جاده و 2.5 تن بار در 2.5 تن در کلیه شرایط تاکتیکی در زمینهای ذوعارضه، عبور شیب ارضی 30 درصد و عبور شیب طولی 60 درصد است.
وظیفه اصلی این خودرو گشتزنی و شناسایی است ولی میتوان با نصب تسلیحات از آن به عنوان یک خودروی پشتیبانی نیز استفاده کرد.
این خودرو قادر است تا در مناطق صعبالعبور، کوهستانی، ناهموار، دشت، بیابان، کویر و رودخانههای کم عمق با سهولت حرکت کند.
خودروی نینوا به گونهای طراحی شده که بتواند، حتی با وجود آسیبهای فراوان، سرنشینان خود را سالم از منطقه دور کرده و به حرکت خود ادامه دهد.
این خودوری تاکتیکی در حمل مهمات، نفرات و توپهای پدافندی در زمینهای ناهموار نیز قابلیتهای بالایی دارد.
با توجه به اینکه کارشناسان، فضای جدید تهدیدات را "تهدیدات ناهمطراز" عنوان میکنند، ضروری است که نیروهای مسلح تواناییهای خود را متناسب با این سطح از تهدیدات افزایش دهند.
این دستاورد قابلیتهای نیروی زمینی ارتش را برای ورود به عرصه ناهمطراز در دفاع زمینی به مراتب بیشتر از گذشته بالا میبرد.
جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش در عرصه ساخت خودروهای سبک و سلاحهای کامپوزیتی و نیز در جنگ الکترونیک، گامهای بزرگی برداشته و متناسب با نیازهای نبرد زمینی در یک جنگ ناهمطراز پیش رفته است.
کارشناسان نظامی جهان اذعان دارند، ایران با دستیابی به تکنولوژی ساخت و تولید خودروهای پیشرفته و تاکتیکی، نخستین گامها را در ساخت و تولید خودروهای فوق مدرنی که تکنولوژی ساخت آنها را تنها چند کشور معدود در اختیار دارند، برداشته است.
منبع: باشگاه خبرنگاران
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0